[Menu] [dDH]

Een week zonder televisie

Van 22 tot 28 april 1999 is het in de Verenigde Staten voor de vierde keer National TV-Turnoff Week. De week wordt georganiseerd door de Stichting TV-Free America. In miljoenen huishoudens blijft de televisie een week lang uit, niet zozeer uit protest tegen de kwaliteit van tv-programma's, maar meer nog als een bewustwoording van de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan televisie kijken.
Een gemiddelde Amerikaan keek in 1997 per dag drie uur en 44 minuten feitelijk tv. Dat is per week 27 uur en 53 minuten en per jaar twee volle maanden. Wie op die manier 65 jaar wordt heeft daarvan maar liefst negen volle levensjaren aan de buis gekluisterd gezeten. In de meeste Amerikaanse huizen staat de tv ruim zeven uur per dag aan. Televisie vervult daarmee een rol als vermaak, babysitter, tijd-opvuller, opdringerige verkoper en muzikaal behang.
De exakte cijfers voor Nederland zullen een aardig eind in die richting komen.

Een zee van tijd

Volgens TV-Free America doen er ieder jaar meer mensen mee, ook buiten de VS. Vorig jaar zo'n acht miljoen. Vaak worden er gedurende de week extra aktiviteiten georganiseerd, ter bevordering van onderlinge sociale kontakten. Bij de organisatie op lokaal niveau worden scholen, bibliotheken, musea, sportclubs, gemeenteraden, kerken, gezondheidswerkers en het welzijnswerk betrokken. Die betrokkenheid blijkt ook uit de indrukwekkende lijst van sponsors. De kampagne wordt begeleid met speciale posters, stickers en een praktisch handboek, waarin een lange lijst van alternatieve bezigheden wordt opgesomd voor mensen die zelf niet kunnen bedenken hoe ze de nieuw verworven 28 vrije uren zouden kunnen doorbrengen.
Ook zonder al die hulpmiddelen is een TV-vrije week makkelijk te realiseren: noteer de datum alvast op de kalender: 22-28 april 1999.

TV-Free America, 1611 Connecticut Avenue, NW-Suite 3a, Washington DC, 20009, United States. E-mail [email protected]. Web: www.essential.org/orgs/tvfa.



Steun de kampagne rond de Niet-Winkeldag!
Giro 753665 van Omslag in Sint-Michielsgestel.


menu | dDH