Straks is 't weer Niet-Winkeldag!
In Nederland wordt de Niet-Winkeldag dit jaar voor de vierde keer gevierd. Evenals in de meeste andere landen, krijgt de dag vooral vorm op straat, midden tussen het winkelend publiek.
Tijdens de Niet-Winkeldag gaan er in allerlei plaatsen groepjes mensen de straat op, om het winkelend publiek op een vrolijke en opvallende manier te attenderen op het feit dat het op 28 november Internationale Niet-Winkeldag is.
Ieder jaar neemt het aantal aktiviteiten toe. Het initiatief voor Niet-Winkeldagakties wordt genomen door lokale groepen of door enthousiaste individuen. Jong en oud doet er aan mee. Vaak zijn het samenwerkingsverbanden tussen mensen die aktief zijn op het gebied van natuur en milieu, ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten. Maar ook mensen die het gewoon belangrijk vinden om minstens één dag per jaar te laten zien dat genoeg ook echt Genoeg is.
Luie stoelen
Zo kan het gebeuren dat er op 28 november middenin een drukke winkelstraat een gezellig huiskamertafereel is ingericht: er staat zomaar een bankstel, een paar luie stoelen, een tafeltje, misschien zelfs met een schemerlamp en kamerplanten. Passanten worden uitgenodigd om daar even bij te komen van het winkelen. Misschien wordt er wel een kopje thee aangeboden of een kom zelfgemaakte soep.
In andere plaatsen is wellicht een gratis doosje Geluk te bemachtigen: een kostbaar geschenk om eraan te herinneren dat de belangrijkste dingen in het leven niet te koop zijn. Overal zijn er mensen die graag even een kort praatje aanknopen. En wie meer informatie wil, krijgt vast een foldertje mee.
Kadootjes ruilen
In verschillende plaatsen wordt op 28 november een kadootjes- omruil-kraam ingericht. Daar kunnen ooit-gekregen-maar-nooit- gebruikte kadootjes worden ingeleverd of omgeruild voor iets anders. Soms mogen kadootjes zelfs gratis worden meegenomen. Er blijkt veel belangstelling te bestaan voor deze ruil-kramen, want vrijwel iedereen heeft wel een paar goeie, maar ongebruikte spullen in huis. Een dergelijk initiatief is natuurlijk ook zelf te organiseren. De ruil-kramen zijn herkenbar aan een grote Niet-Winkeldag poster.
Op andere plekken worden op straat Kadootjes-geef-vrijstellings- certifikaten uitgedeeld. Zo'n certifikaat kan worden weggeven aan iemand van wie u vermoedt dat die zich misschien 'verplicht' voelt om u een kadootje te geven, terwijl u dat helemaal niet nodig vindt. Natuurlijk is zo'n certifikaat ook zelf te maken. Wie zo'n certifikaat maar niks vindt, kan natuurlijk ook gewoon tegen vrienden en bekenden zeggen dat geen of een klein kadootje geven aan de onderlinge vriendschap geen afbreuk doet.
Straattheater
De kreativiteit van de aktievoerders op Niet-Winkeldag is groot. Zij vestigen niet alleen de aandacht op Niet-Winkeldag, maar willen ook laten zien dat je de zaterdag op zoveel leukere manieren kunt doorbrengen dan met winkelen. Je kunt ook spelletjes doen, muziek maken, een wandeling wandelen, of gewoon een dag lekker niks doen.
Wie zich op 28 november probeert los te maken uit de winkelende massa, bijvoorbeeld door eens een half uurtje op een rustig plekje de winkelaars aan zich voorbij te zien trekken, komt wellicht tot de konklusie dat winkelen veel overeenkomsten vertoont met kudde-gedrag: mensen sjokken achter elkaar aan, sjouwend met volle boodschappentassen, winkel in, winkel uit. Maken ze een blije, tevreden en ontspannen indruk? Waar reageren ze op? Op etalages, uithangborden. voordeelaanbiedingen, reklamefolders? Via allerlei vormen van straattheater wordt met dat winkelgedrag op een vrolijke manier de spot gedreven. Let er maar eens op!
Het kan ook anders
De bedoeling van de Niet-Winkeldag is om mateloze konsumptie aan de orde te stellen. 'Genoeg is genoeg' en 'Niet minder, maar beter' zijn enkele van de leuzen. Naast minder kopen, is het ook belangrijk om stil te staan bij de herkomst van die produkten die je wel koopt: hoeveel energie en grondstoffen zijn ervoor gebruikt en wat voor afval levert het straks op? Waar komt het produkt vandaan en door wie en onder welke omstandigheden is het gemaakt?
Wie op 28 november toch wil winkelen, doet er goed aan eens een kijkje te nemen in winkels die rekening houden met het milieu, met eerlijke prijzen voor produkten en met humane werkomstandigheden. Een bezoek aan een wereldwinkel, natuurvoedingswinkel, kringloopwinkel of Emmaus ligt dan voor de hand. Bij de laatste twee winkels kunnen meteen ook overbodige spullen worden ingeleverd, of een afspraak worden gemaakt om die op een ander moment te komen ophalen.
Wie wil weten waar Niet-Winkeldag-aktiviteiten worden georganiseerd, wie daaraan wil meedoen, of wie zelf iets wil organiseren, kan kontakt opnemen met Omslag. Bel 073-5941622 of 030-2730100. Of kijk op internet: koopniets.nl.
Steun de kampagne rond de Niet-Winkeldag!
Giro 753665 van Omslag in Sint-Michielsgestel.
menu | dDH