Anders omgaan met geld
Konsuminderen? Een waarschuwing op zijn plaats! Je kijk op geld en je 'verhouding' ermee kan drastisch veranderen!
Door Rob van Eeden
Kiezen voor een eenvoudiger levensstijl kan overwachte effekten hebben. Niet alleen zal je gebruik van allerlei spullen en je afhankelijkheid van winkels afnemen. Niet alleen zul je geld overhouden in plaats van tekort komen aan het eind van de maand. Er kan iets veel belangrijkers gebeuren: je kijk op geld en je 'verhouding' ermee kan drastisch veranderen.
Zo is dat bij ons in ieder geval gegaan. Een aantal jaren hebben mijn vrouw en ik gekonsuminderd dat het een lieve lust was. Dat was (afgezien van het afkicken in het begin) heel aangenaam en gaf me een goed gevoel. Dat je minder 'plaats' inneemt op aarde door minder grondstoffen en energie te gebruiken, waardoor er voor anderen wat meer ruimte overblijft. Ook begon mijn bankrekening (voor het eerst in 45 jaar) een aardig saldo te vertonen. Maar toen we het boek 'Your Money or Your Life' van Vicki Robin en Joe Dominguez in handen kregen en bijna in één adem uitlazen, begon het pas echt.
Onbewust van geld
Een van de dingen die duidelijk werd, is hoe onbewust ik (en heel veel andere mensen) omgaan met geld. Het gaat dagelijks door je vingers (of pinpas, girorekening enzovoort). Het komt binnen en vliegt de deur weer uit, maar eigenlijk ben je je daar nauwelijks van bewust en lijk je er weinig invloed op te hebben.
Wat is geld eigenlijk, wat doe je er mee en wat doet het met jou? Allemaal vragen die ik me nog nooit echt gesteld had. Daar zette dat boek toe aan, op een heel bijzondere en eenvoudige manier: vorm jezelf een helder beeld van de rol die geld in je leven speelt en speelde. Dat kan onder andere door een tijd bij te houden waar je je geld precies aan uitgeeft, door een soort boekhouding bij te houden.
Kijk in de spiegel
Dat klinkt verschrikkelijk: een huishoudboekje, een boekhouding, bah! Maar ik heb me maar over die tegenzin heengezet. Want ik was toch wel benieuwd was waar mijn geld eigenlijk bleef. Overhouden deed ik niets, wel betaalde ik aardig wat rente voor diverse leningen.
Op de keper beschouwd viel het werk nogal mee, het boek gaf daar simpele aanwijzingen voor. Na een aantal jaren kan ik zeggen dat dit boek mijn leven echt veranderd heeft, vooral doordat ik nu bewuster en zorgvuldiger met geld omga.
Zo'n boekhouding is een soort spiegel, waarin je kunt zien wat je met geld doet, waar je het vandaan haalt en waar je het heenstuurt. Met wie je het ruilt voor wat en wat jij doet of nalaat om geld te 'verdienen'. Dat beeld is vaak konfronterend, daarom hebben mensen zo'n weerzin om dit 'onder ogen' te zien. Maar je kan er veel van leren.
Blinde vlekken
Het beeld in de spiegel is voor iedereen natuurlijk verschillend. Door regelmatig in de spiegel te kijken, groeit het bewustzijn van jouw specifieke eigen uitgavenpatroon. Je ontdekt waar je je geld vooral aan besteedt, waar je een 'gat in je hand' hebt, en waar je blinde vlekken zitten, want die heeft bijna iedereen. Na een tijdje boekhouding is de algemene verzuchting: ,,Ik wist niet dat ik zoveel uitgaf aan ...'' (naar believen in te vullen met: eten, kleding, cd's, uitgaan, drank, huisraad, de kinderen enz. enz.).
Geld is levensenergie
Langzamerhand ben ik erachter gekomen dat geld een heel handig en in zekere zin neutraal ruilmiddel is. Om het te 'krijgen' heb ik moeten werken, ik heb mijn energie, mijn intelligentie en kreativiteit ingezet en daarmee geld verdiend. Dat verdiende geld is dus eigenlijk geruild voor mijn 'levensenergie'. Dat bewustzijn is essentieel.
Door geld te beschouwen als levensenergie word je er vanzelf voorzichtiger mee. Als ik zoveel moeite en tijd moet besteden om het te verdienen, dan zou ik wel gek zijn om het zomaar over de balk te gooien. Of om het te ruilen voor produkten met 'levensenergie' van anderen die ik helemaal niet zie zitten.
Waardevol
Geld op zich is neutraal. Je kan het besteden aan goede of aan slechte zaken, die keus heb je. Als je weet dat geld eigenlijk hetzelfde is als jouw waardevolle levensenergie, dan ga je vanzelf op zoek naar manieren om het te ruilen voor produkten waar ook goede levensenergie in zit. Produkten die op een eerlijke en zorgvuldige manier gemaakt en verkocht worden, waar mensen beter van worden, en die je dat ook gunt. En je hebt steeds minder behoefte aan produkten die op een oneerlijke manier gemaakt en verkocht worden, waar van allerlei aan 'kleeft'. Dat bewustzijn kortom kan je hele levensvisie en kijk op de toekomst drastisch veranderen. Het is maar dat u het weet.
Inmiddels hebben we het boek 'Your Money or Your Life' herschreven en bewerkt voor de Nederlandse situatie en we gaven in de afgelopen jaren kursussen aan honderden mensen die hun financiële situatie ook onder ogen willen en durven zien.
Het boek 'Je geld of je leven' van Hanneke van Veen en Rob van Eeden (ISBN 90-6834-174-X) is te koop in de boekhandel (f 34,90) en te leen in heel veel bibliotheken.
Steun de kampagne rond de Niet-Winkeldag!
Giro 753665 van Omslag in Sint-Michielsgestel.
menu | dDH