Het heerlijk avondje ...
Sinterklaas is bij uitstek een feest van gezelligheid en sociaal kontakt. Pepernoten en chokoladeletters kunnen bijdragen aan die sfeer. Maar het feest zelf is vooral datgene wat je er met elkaar van maakt.
Op 5 december 1997, Sinterklaas-avond, zond de NPS het radioprogramma 'Tegengas' uit, met als onderwerp: de Niet- Winkeldag. In de studio zaten gespreksleidster Diane de Coninck en Omslagmedewerker Dick Verheul, om vragen en reakties van luisteraars te beantwoorden. Vrijwel alle bellers reageerden positief op het idee van de Niet-Winkeldag. Onder hen was ook een luisteraar uit Middelburg. Hij deed verslag van het 'heerlijk avondje' in zijn gezin.
,,Het liep bij ons vanavond allemaal een beetje uit de hand. We begonnen met het uitpakken van de Sinterklaaskadootjes, maar de kinderen vertoonden de neiging om pakje voor pakje open te rukken, zonder echt te kijken wat of er inzat. We zijn toen heel rigoreus geweest en hebben de kadootjes weer terug gedaan in de zak en die in de kast gezet.
,,De eerste twee pakjes werden opengerukt. Ik had het idee dat het meer ging om de grootte van het pakje dan om wat er in zat. Dat het meer ging om wat er allemaal te halen was. Ik zag zo'n hebzucht in de ogen van mijn eigen kinderen. Dat deed me ontzettend veel verdriet.
,,Het probleem begon al toen de jongste een kadootje kreeg. Wij vonden dat onze andere zoon moest wachten totdat dat was uitgepakt. We zouden samen kijken wat er uitkwam. Je maakt een kadootje open en leest het gedicht voor, zo hadden we ons dat voorgesteld. Maar het liep spaak, want de oudste begon onmiddellijk ontevreden te jengelen omdat hij geen geduld had en wilde weten wat er in zijn pakje zat.
,,Ik ging ook bij mezelf te rade. Je hebt allemaal weleens de neiging dat je gewoon graag dingen wilt hebben. Het leven is ook vaak zo van hebben, hebben, hebben. Bij kinderen is het vaak een heel egoïstisch gebeuren. Ik zie dat niet alleen bij mijn eigen kinderen. Vorig jaar was ik bij iemand op visite, en daar liep het ook dramatisch uit de hand.''
Hoe reageerden uw kinderen, toen u de zak weer terug in de kast zette?
,,Dat viel eigenlijk heel erg mee. We hebben gezegd dat het ophield bij de twee kadootjes. Dat het wel genoeg was zo. Terwijl er echt nog veel meer kado's waren. Die heb ik gewoon weggezet. Het deed ons als ouders verdriet. Maar het komt ook door de televisie. We zetten de kinderen daar wel eens een half uurtje voor, omdat dat nog wel eens makkelijk is. Dan komen er rijen dure kado's voorbij op het scherm. Als je dan aan je kinderen vraagt wat ze willen hebben, dan kunnen ze een heel skala van kado's opnoemen die ze allemaal zouden willen hebben. Maar het zit ook in jezelf, die neiging om dingen graag te willen hebben.''
Denkt u dat het makkelijk is om een soort omslag te maken in de opvoeding van uw kinderen? Uw kinderen reageren natuurlijk zo, omdat zulk gedrag in het verleden door u is gehonoreerd. Wat ze vragen, krijgen ze.
,,Nadat de rust weer enigszins was teruggekeerd, zaten we met z'n allen om de tafel. Toen zei ik tegen mijn oudste zoon dat de hoeveelheid spullen die ze nu met Sinterklaas gekregen hadden, voortaan de nieuwe regel zou zijn. Op dat moment besloten we dat we in huis de dingen anders gaan aanpakken. Dat we meer aandacht zouden gaan besteden aan het uitspreken van waardering voor allerlei schijnbaar kleine dingen. Dat was wel erg leuk.''
Wat doet u nou met die zak kadootjes in de kast? Hebt u de bonnetjes bewaard, zodat u ze nog kunt terugbrengen?
,,Nee, de bonnetjes heb ik niet meer. Voorlopig staan de pakjes in de schoenenkast op zolder. Ik heb er nog geen andere bestemming voor, maar die komt nog wel.''
Steun de kampagne rond de Niet-Winkeldag!
Giro 753665 van Omslag in Sint-Michielsgestel.
menu | dDH