[Menu]  [dDH]

Niet-Winkeldag 1999:
Feiten en cijfers


Human development report Sinds 1990 geeft het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties jaarlijks een onafhankelijk team van onderzoekers de opdracht om het Human Development Report samen te stellen om belangrijke wereldproblemen te onderzoeken.

Centraal hij het HDR staat: ,,dat het bij ontwikkeling gaat om het welzijn van mensen en niet alleen om de ekonomische groei van landen. En dat welzijn is te meten door niet alleen te kijken naar het inkomen van mensen, maar ook naar hun levensverwachting, hun onderwijsmogelijkheden en hun algemeen welbevinden.
Menselijke ontwikkeling is in essentie een proces van het vergroten van de keuzen van mensen.

Het HDR van 1998 is voor de Niet-Winkeldag-kampagne het meest bruikbaar. Dit onderzoek koncentreerde zich op de konsumptie van goederen en diensten en bestudeerde hoe de menselijke ontwikkeling hierdoor kan worden bevorderd of geremd. Het HDR van 1999 kijkt vooral naar de mondiale gevolgen van globalisering.

Feiten uit HDR 1998 (bron: HDR-factsheet Nederland)

In het Human Development Report 1998 wordt de konsumptie belicht vanuit een oogpunt van menselijke ontwikkeling: ,,Konsumptie draagt bij aan menselijke ontwikkeling (Human Development) wanneer deze de mogelijkheden van mensen verruimt en hun leven verrijkt, zonder dat de welvaart van anderen hierdoor nadelig wordt beënvloed, wanneer deze even gunstig is voor toekomstige generaties als voor de huidige, wanneer deze rekening houdt met de draagkracht van de planeet en wanneer deze mensen en samenlevingen stimuleert tot aktiviteit en kreativiteit.''

Algemene konklusies

Enkele feiten en cijfers

HDR 1999 (Bron: factsheets HDP)

Ondertitel van het rapport: Mensen, niet alleen winsten - Een menselijk gezicht voor globalisering

Algemene konklusie: De kloof tussen arm en rijk in de wereld neemt toe.

Algemene uitgangspunten: Globalisering is meer dan het verplaatsen van geld en goederen. Het gaat om groeiende onderlinge afhankelijkheid van de wereldbevolking door inkrimpende ruimte, afnemende tijd en het verdwijnen van grenzen. Dit biedt grote mogelijkheden om het leven van mensen te verrijken en om een wereldsamenleving te kreëren die is gebaseerd op gedeelde waarden. Maar markten hebben kans gezien, en gekregen om het proces te domineren, en de opbrengsten en mogelijkheden zijn niet gelijkwaardig verdeeld. Resultaat: een groteske en gevaarlijke polarisatie tussen mensen en landen die van het systeem profiteren en zij die louter de passieve ontvangers van deze effekten zijn.

De ongelijke effekten van een globalisering die gedreven wordt door markten en winsten, strekken veel breder en dieper en raken aan alle aspekten van het menselijk leven.

Enkele feiten en cijfers Over zorg Over globalisering en instituties Top tien landen naar inkomen en welzijn Laatste tien landen naar inkomen en welzijn


De Human Development Reports 1998 en 1999 zijn te bestellen bij: UNDP European Office - Liaison Nl, BurO op Orde (Els van der Lugt / Rolf Wijnstra), Breitnerstraat 75-a, 3015 XC Rotterdam. Tel/fax 010-4367891. Email:
Dit uittreksel werd opgesteld door:
Marta Resink, verbonden aan
Omslag, werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
Postbus 163, 5270 AD Sint-Michielsgestel
Tel. 073-5941622
Email:


menu | dDH