[dDH] [Menu]    Niet-Winkeldag Home Page
KONSUMINDERKRANT 1999

De wereld gaat aan vlijt ten onder

De luie barkeeper Alec J. Weatherwood bindt de strijd aan met het onderzoekssyndikaat van de wetenschapsfamilie Pousekovsky. Alec is een flierefluiter die 's zomers door het land reist en in de winter bivakkeert in het rustige hotel van zijn vriend Charley aan het Oaklake in de bossen van Maine. Zijn ontspannen levenswandel wordt danig verstoord als aan het meer een dorp en een onderzoekscentrum verrijzen. Hier wordt geknutseld aan uitvindingen die de mens moeten omvormen tot een perfekt radertje in het ekonomische systeem gericht op efficiëntie en produktie.

Wanneer Alec door dr. Helen Pousekovsky wordt uitgedaagd de ideeën achter zijn Lof der Luiheid op papier te zetten, brengt hij hiermee meer teweeg dan iemand ooit had kunnen bedenken.

De wereld gaat aan vlijt ten onder is bewust een beetje traag geschreven, maar blijft wel boeien door de vertelstijl met veel flashbacks. Het is een roman met een luchtige knipoog naar de boeken van Orwell.

Max Dendermonde: De wereld gaat aan vlijt ten onder. 220 pag. Em. Querido's Uitgeverij BV, Amsterdam 1954. Uitverkocht, dus lenen in de bibliotheek.


menu | dDH