[dDH] [Menu]    Niet-Winkeldag Home Page
KONSUMINDERKRANT 1999

Anders winkelen

Er komen steeds meer plekken waar je met een gerust hart terecht kunt voor duurzame en ethisch verantwoorde produkten. Soms kun je zelfs je portemonnee thuis laten.

Ruilen zonder huilen

In veel gemeenten worden af en toe kleding-, speelgoed- of schaatsenruilbeurzen georganiseerd. Let op aankondigingen in het huis-aan-huisblad. Of neem zelf het initiatief. Lokale ruilhandelskringen worden steeds meer gemeengoed in Nederland. Binnen zo'n LETS-systeem, waaraan soms wel een paar honderd mensen deelnemen, worden onderling diensten en soms ook goederen uitgewisseld zonder dat er geld aan te pas komt. Meer informatie bij Strohalm.

Spullenruil

In Leiden zit de Weggeefwinkel, in Utrecht is een ruilwinkel (Swop-shop 'Het Tranendal'). In kleine kring kun je zelf een 'spullenruil' organiseren, waarvoor je vrienden, buren en bekenden uitnodigt. Ieder neemt van thuis overtollige spullen mee. Daarna mag iedereen onbeperkt spullen uitzoeken en meenemen. Tip: spreek af dat niet-gekozen spullen na afloop weer door de brenger worden meegenomen! Vooral in Hongarije blijken dit soort 'swaps' erg populair.

Tweedehands

Zolang er nog mensen zijn die elk jaar nieuwe meubels kopen en met elke laatste modetrend meegaan, zullen kringloopwinkels, Emmaus-markten, tweedehands winkeltjes, rommel- en vlooienmarkten goeie zaken blijven doen. Vanwege het grote aanbod moeten kringloopwinkels selektief zijn. Alleen de beste spullen gaan in de verkoop. Ze zijn soms niet van nieuw te onderscheiden. Kijk voor adressen in de gemeentegids of in de Gouden Gids. Bij Emmaus en sommige kringloopwinkels gaat een deel van de opbrengst naar maatschappelijke projekten in binnen- en buitenland.

Wereldwinkels en Fair Trade-shops

Nederland telt zo'n vierhonderd Wereldwinkels en zes Fair Trade shops. Je kunt er terecht voor 'eerlijke' produkten, afkomstig van kleine bedrijven of koöperaties in ontwikkelingslanden, die daarvoor een rechtvaardige prijs ontvangen. Wereldwinkels en Fair Trade hebben hun eigen handelskanalen, waardoor spekulanten en zelfzuchtige tussenhandelaren worden uitgeschakeld. Naast koffie, thee en andere levensmiddelen met Max Havelaar-keurmerk, verkopen veel Wereldwinkels ook 'schone' kleding, die onder menswaardige omstandigheden werd vervaardigd.

Natuurvoedingswinkel en Boerenmarkt

Gezonde en biologische produkten haalt u in een natuurvoedingswinkel, de Gimsel of de Groene Winkel. Het Eko-keurmerk biedt de garantie dat het produkt van biologische herkomst is, waarbij rekening wordt gehouden met milieu en dierenwelzijn. Alle Eko-produkten zijn ook gegarandeerd vrij van genetische manipulatie. Nog leuker is de biologische Boerenmarkt, waar producenten hun biologische produkten rechtstreeks verkopen.

Abonnement

Er bestaan abonnementen voor biologische groenten en fruit. De produkten zijn afkomstig van biologische bedrijven, die groenten van het seizoen verbouwen. Voor een vast bedrag per week kunnen de abonnees elke week een vers verrassingspakket afhalen op een adres in de buurt. De grootste groente-abonnementen leverancier is Odin. Daarnaast zijn er veel biologische boeren die groenten verkopen aan huis of aan een eigen vaste groep abonnees. Een overzicht is verkrijgbaar bij Biologica. Wie in Zuid-Holland woont kan ook een abonnement nemen op biologische planten en bloemen, via stichting Symbionth.

Meer informatie


menu | dDH