[dDH] [Menu]    Niet-Winkeldag Home Page
KONSUMINDERKRANT 1999

Een groene jongere laat zich niet gek maken

Jongeren die zichzelf zijn, weinig geld hebben en wél het groen willen sparen, kunnen veel doen. Op school bijvoorbeeld.

Door Cerian van Gestel

Foute schoenen Regelmatig probeer ik op een zaterdag jonge mensen bij elkaar te krijgen voor een training of workshop of voor een eko-weekend of een aktie. En als ik daarover dan rondbel hoor ik vaak: ,,Zaterdag, uhm, dan moet ik even kijken of ik vrij kan krijgen van m'n werk.''

Dan vraag ik me toch af hoeveel zaterdagen die dure sportschoenen eigenlijk kosten. Is een dag met andere groene jongeren niet veel leuker dan nog meer geld verdienen?

Jezelf zijn

Gelukkig zijn er veel jongeren die ook zo denken. Het netwerk ecoNaction bestaat uit veel groene jongeren. Via de e-mail lijst deed ik een oproep: wat voor ideeën zijn er eigenlijk over konsuminderen? Rudy mailde: ,,Jongeren worden helemaal gek gemaakt met reklame. Je gaat merkkleding kopen om er bij te horen. Maar ik probeer me ervan bewust te zijn wat ik koop en waarom. Jongeren zouden er boven moeten staan en zich niet gek laten maken. Je hebt een fijn leven door jezelf te zijn.''

Konsuminderen is dus een keuze die je als jongere maakt. Toch hoeft het geen keuze te zijn waarbij je het jezelf heel moeilijk maakt. Als je jezelf bent, weinig geld hebt en wél het groen wil sparen, zijn er veel simpele dingen die je kunt doen. Op school bijvoorbeeld. Je spaart bomen met kringlooppapier en je doet twee keer zo lang met je schriften of een papierblok als je het aan twee kanten beschrijft. Brood in een broodtrommel spaart plastic zakjes uit. Frisdrank van thuis meenemen in een afsluitbare fles (in een koeltas?) spaart blikjes. Als je met de fiets naar school gaat bespaar je bus- of brommerkilometers en olie en CO2-uitstoot.

En thuis? Zelf koken en dan een lekker vegetarisch recept maken of zelfs veganistisch. Dat scheelt respektievelijk 14 en 50 procent konsumptie!

Netwerk van groene jongeren

Zelf merk ik vaak dat het moeilijk is aan anderen uit te leggen waarom ik probeer te konsuminderen. Jongeren Milieu Aktief heeft een spel uitgebracht dat daarbij kan helpen. 'Kwaliteit van leven' heet het. Het bestaat uit kaarten met plaatjes, zoals een fiets, een vliegtuig, een mobiele telefoon of een wereldbol. Iedere deelnemer vertelt aan de anderen waarom juist dat kaartje in zijn of haar leven voor kwaliteit staat. Hierop volgt meestal vanzelf een interessante diskussie.

Jongeren die op zoek zijn naar anderen die ook konsuminderen, kunnen zich aansluiten bij ecoNaction, het netwerk voor alle groene jongeren tussen de 12 en 18 in Nederland. Binnen het netwerk kun je met andere jongeren kennis en ervaringen uitwisselen. De groepen bepalen zelf welke onderwerpen ze aanpakken en hoe. Een aktie voor kringlooppapier op school, tegen plastic bekertjes of voor energiebesparing. En die aktiviteiten leiden regelmatig tot sukses!

En bij ecoNaction kun je deelnemen aan trainingen of workshops op zaterdag. Of moet je dan werken?

Meedoen met ecoNaction? Of eerst meer erover weten? Stuur een e-mailtje naar of bel Milieudefensie (020-5507300) en vraag naar Cerian.

Het spel 'Kwaliteit van Leven' kun je bestellen (oeps... kopen!) door f 20,- over te maken op rekening 37.77.77.769 tnv. B. Brugmans in Arnhem. Vermeld 'Spel KvL' en je eigen adres.


menu | dDH