[dDH] [Menu]    Niet-Winkeldag Home Page
KONSUMINDERKRANT 1999

Hoor, wie klopt daar geld uit mijn zak?

Konsuminderen als Sinterklaas in het land is? Dat kan toch niet! Of wel?

Door Marieke Henselmans

Eind november beginnen winstbeluste winkeliers al kerstbomen te plaatsen, maar die negeren wij totaal. Eerst Sinterklaas! Dat doen we zo intensief, dat zelfs de kinderen een beetje opgelucht zijn als de goedheiligman weer naar Spanje vertrekt.

Om te beginnen kijken we naar de aankomst van Sint op tv, met zoveel mogelijk mensen: buurkinderen, neven en nichtjes. Alle deelnemers krijgen warme chocola en een bakje met pepernoten. Al snel ontstaat een feestelijke, licht hysterische sinterklaassfeer.

Meestal komt Sint een week later aan bij ons in de Ringvaart. Ook daar zijn we van de partij. We turen naar de horizon, zien in de verte boten en dan eindelijk! Vanaf de schouders van papa is Sint van dichtbij te zien. Dan de optocht met aansluitend feest in het Dorpshuis.

Eerst dromen

Vervolgens gaan we 'dromen wat je wilt hebben'. Die enkele folder die in de bus valt, is niet genoeg. Ik haal bij de grote speelgoedzaken voor elk kind een katalogus. Niet simpel aankruisen wat de wensen zijn: nee, uitknippen, en op een groot vel plakken. Zoveel als je wilt!

Ik hoorde van mijn kinderen dat er op school waren die elke dag hun schoen mochten zetten. Dat doen wij één keer per week, maar dan wel inklusief tekeningen en brieven voor Sint en Piet, hooi, wortelen en drinken voor het paard, lang en luid zingen, wat soms wel eens gehoord wordt door Piet, die dan ineens strooit. Een zaklantaarn bij het bed om bij nacht en ontij te gaan kijken wat er in de schoenen zit (een klein kadootje en voor iedereen iets lekkers).

Short-list

Dan de moeilijke opdracht aan de jongens om uit de lukraak geknipte 'long-list' een echte verlanglijst samen te stellen met maximaal vijf wensen. Na lang piekeren, in de verte staren, op potlood kauwen, smokkelen en overleg plegen wordt de 'short- list' ingeleverd. Dat betekent overigens niet dat al die wensen in vervulling gaan. Zo is Sinterklaas nu eenmaal niet.

Dan is eindelijk het heerlijk avondje aangebroken. Na lang zingen en vervaarlijk gebonk op de ramen komt de pakjesmand, vol kleine kadootjes en grote gedichten. Nu nog een week nagenieten en met de kadootjes spelen. Even pauze, voor we aan de Kerst beginnen.

In die week na Sint koop ik afgeprijsde chocolademunten voor het volgend jaar of voor een piraten-verjaardagspartijtje.

(Marieke Henselmans schreef het boek 'Consuminderen met kinderen in tijden van overvloed'. ISBN 90-74613-03-9)


menu | dDH