Niet-Winkeldag Home Page
KONSUMINDERKRANT 1999
Oudvolkorenbrood-brood
Dit heb je nodig:
En dan nog dit:
- oven
- grote eetlepel
- schaaltje
- theelepel
- kleine kom
- grote kom
- (cake)vorm, bekleed met ongebleekt bakpapier
- spatel of pannelikker
- onderzetter (of gebruik het rooster uit de oven)
- een uurtje (of langer) geduld.
(Was je wel je handen!)
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 eetlepels appeldiksap
- 1 theelepel kaneelpoeder of koekkruiden
- een handvol ongezwavelde rozijntjes
- 3 eieren
- 4 boterhammen oud volkorenbrood.
(Afwassen en opruimen!)
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Doe 1 eetlepel olie in het schaaltje.
- Dan met dezelfde lepel 3 eetlepels appeldiksap afmeten en bij de olie in het schaaltje schenken.
- Roer er 1 theelepel kaneel of koekkruiden door.
- Meng alles goed met de lepel.
- Strooi de rozijntjes boven het diksap. Roer en zet even weg.
- Breek de eieren boven de kleine kom en roer ze los met de eetlepel.
- Breek het brood boven de grote kom in heel kleine stukjes.
- Schenk de eieren bij de stukjes brood en meng goed door elkaar.
- Schenk het diksap-rozijnenmengsel bij het brood-ei-mengsel.
- Roer weer heel goed.
- Doe alles over in de bakvorm. Gebruik daarvoor een spatel of pannelikker.
- Druk de bovenkant glad met de bolle kant van de eetlepel.
- Laat het brood in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten mooi bruin bakken.
Als de oventijd om is en het brood heeft een mooie goudbruine bovenkant gekregen, haal de vorm dan met ovenwanten uit de oven en zet de vorm ongeveer 10 minuten op een onderzetter. Til pas daarna het brood aan het bakpapier uit de vorm en zet het op het rooster van de oven.
Als je het brood te vroeg uit de vorm haalt, kan het uit elkaar vallen. Voor de smaak is dat natuurlijk niet erg, want het is net zo lekker. Maar het is toch leuker om een heel oudvolkorenbrood-brood aan te snijden en uit te delen!
Anja Anker-Borst
menu | dDH