Niet-Winkeldag 1999:
Blote Borsten in Magna Plaza
P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 24 november 1999
Zaterdagmiddag 27 november om 14.00 uur, geven de 'dames' van de Schone Kleren Kampagne zich bloot in Magna Plaza; zij hebben besloten geen onrecht van kledingbedrijf Gap Inc. meer aan hun lijf te accepteren. De directe aanleiding hiervoor zijn de zich opeenstapelende incidenten bij de onderaannemers en de meer dan onbevredigende opstelling daarin van het bedrijf.
'Stukje' Gap-geschiedenis
Begin jaren '90 ontwikkelde Gap als een van de eersten een gedragscode voor zijn onderaannemers. Implementatie zou snel volgen, beloofde Gap. Ondertussen kwam de ene na de andere schending van arbeidsrechten bij onderaannemers aan het licht. Na internationaal protest culmineerde dit in 1995 in het opzetten van een monitoring systeem in eenn fabriek in El Salvador die voor Gap produceert. En helaas is dit 'Salvadoraanse wapenfeit' het enige dat Gap heeft bewerkstelligd in de afgelopen tien jaar. De rest is 'business as usual': de veelal Aziatische arbeidsters die kleren maken voor Gap op Saipan, Mauritius, Madagaskar, in Rusland, Roemenie, Thailand en Bangladesh, werken nog steeds twaalf uur per dag voor een loon dat onder het bestaansminimum ligt. De fabriekshallen waarin ze werken zijn nog altijd onveilig, oververhit en overvol en de barakken waarin ze leven idem dito.Een paar voorbeelden.
- Momenteel loopt een rechtzaak tegen de Gap in verband met de schending van elementaire arbeidsrechten op het Amerikaanse eiland Saipan. Hoewel Amerikaans, ligt dit eiland aan de westkust van Japan. Negentig procent van de banen in de kledingindustrie van Saipan wordt bekleed door jonge vrouwen uit China, de Filippijnen, Bangladesh en Thailand. Met beloftes van hoge lonen en goede banen in Amerika worden deze vrouwen naar Saipan gehaald. Voor zo'n baan op Saipan moeten de vrouwen al gauw een 'bemiddelingsbedrag' van 4.000,- gulden beta1en. Vervolgens wordt hen 'gevraagd' een zogenaamd schaduw-contract te ondertekenen, waarin ze verklaren niet deel te zullen nemen aan vakbondsaktiviteiten, geen religieuze diensten te zullen bezoeken, niet te zullen trouwen of ontslag te zullen nemen. En dan begint het werkend leven op het Amerikaanse Saipan voor deze Aziatische vrouwen pas. Zeven dagen per week, zo'n 12 uur per dag dwangarbeid in onveilige, oververhitte, volle fabriekshallen. Maar ook het niet-werkend leven is geen pretje: de overige 12 uur per dag kunnen worden doorgebracht in onhygienische en overvolle barakken (met z'n achten in een klein kamertje), op een met prikkeldraad omgeven fabrieksterrein.
- In Rusland verdienen de Chinese en Russische vrouwen die zes dagen per week t-shirts en sweatshirts voor Gap naaien, minder dan een kwartje per uur. Terwijl het minimumloon in Rusland vijf keer zoveel is, namelijk fl. 1,25.
- In Roemenie gaf het management van een fabriek toe de gedragscode die ze van Gap hadden moeten ondertekenen niet na te leven. Gap was er immers nooit op terug gekomen. In deze fabriek krijgen de arbeiders minder dan het minimumloon betaald en bestaat het werkschema uit dagen achtereen 12 uur werken, gevolgd door periodes zonder werk; en geen werk betekent ook geen loon...
- In Bangladesh wordt kleding van Gap gemaakt in fabrieken waar de werknemers geen contract krijgen, de lonen lager zijn dan het wettelijk minimum en vakbondsaktiviteiten worden onderdrukt.
- En in fabrieken van onderaannemers van Gap op de Afrikaanse eilanden Madagaskar en Mauritius moet elke dag verplicht overgewerkt worden, betekent ziekte ontslag en staat iedereen die verdacht wordt van vakbondsaktiviteiten meteen op straat. Contracten krijgen de geimporteerde Chinese arbeiders niet en hun loon klopt structureel niet met datgene dat is afgesproken. Het management vernedert de arbeiders verbaal en bewakers maken deze vernedering fysiek door de arbeiders dagelijks te fouilleren.
Deze zomer hebben we Gap via een protestbrievenkampagne gevraagd om in ieder geval bovengenoemde misstanden recht te zetten en de eigen gedragscode dus te implementeren. Daarnaast vragen we om onafhankelijke controle van die code. Omdat Gap echter niet serieus ingaat op onze vragen, hebben we besloten om dan nu maar wat opzichtiger aandacht te gaan vragen voor de arbeidsomstandigheden bij Gap!
Voor meer informatie kunt u van ma t/m vrij contact opnemen met de Schone Kleren Kampagne, telefoon 020-4122785, of zaterdagmiddag om 14.00 uur naar Magna Plaza in Amsterdam komen.
The Clean Clothes Campaign
PO BOX 11584
1001 GN Amsterdam
+31-20-4122785
+31-20-4122786
www.cleanclothes.org
menu | dDH