Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Sinterklaas: Alles is er al
en gezelligheid is niet te koop

(Door Simon van der Burg)
Mijn motto: Alles is er al en gezelligheid is niet te koop, die maak je met elkaar. Terwijl 'de gemiddelde Nederlander' steeds meer geld besteedt aan Sinterklaas, doen wij daar niet aan mee. Wel hebben we vorig jaar een paar euro meer besteed aan meel en speculaaskruiden.

Met vier volwassenen tussen 44 en 54, zes adolescenten tussen 16 en 26 en twee kinderen van 3 en 9 jaar hebben we geen cadeautjes gekocht of lootjes getrokken. Met de smaakverschillen tussen de verschillende generaties is dat onbegonnen werk. Ook hadden we geen zin om aan de nationale ruildag bij Hema of V&D mee te doen.

Iedereen had zijn/haar huis of kamer nagelopen en al de overtollige spullen meegenomen. Verbazend hoeveel spullen er gedoneerd werden. De tafel was veel te klein. Kleding lag er over de bank, schilderijen stonden tegen de muur, stapels boeken op de grond, een cassetterecorder idem. Op tafel lagen cd's, video's, dvd's, een draadloze (oud-model) telefoon, een speelgoed politie-auto met de tekst 'spoedgeval - zwaailicht en sirene aan', een speelgoed bus, teddybeer, wekker, boxjes voor een computer, mokken, glazen, verrekijker etc.

Sommige kadootjes waren ingepakt en om beurten uitgepakt en aan het assortiment toegevoegd.

Er waren geen afspraken gemaakt hoe 'de buit' verdeeld zou worden. Maar voordat alles goed en wel uitgestald was kwamen de onderhandelingen op gang en 'verdwenen' een aantal artikelen naar de vensterbank of onder een stoel, alvast 'gereserveerd'.
Koffie, thee, chocolade met de zelf gebakken speculaas en vele vrolijke mensen zorgden voor een ontspannen sfeer. Geen wanklank over de verdeling en aan het eind van de middag ging iedereen met zijn/haar nieuwe aanwinsten en een goed humeur naar huis. Slechts twee plastic tasjes met een paar spulletjes bleven over voor de kringloopwinkel. De man die ze op kwam halen kon het cd-tje van de Dijk wel voor zijn zoon gebruiken.

Mijn motto: Alles is er al en gezelligheid is niet te koop, die maak je met elkaar.

En menig goeie film heeft een sequel: Drie weken later houden een aantal vrouwen een kledingsuitwisselingsmiddag.


Ook een verhaal te vertellen?

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag