Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Niet-Winkeldag 2006

Op deze pagina verslagen van de Niet-Winkeldag
op zaterdag 25 november 2006.


Tip uit Den Bosch: Taartpunten ruilen!

DEN BOSCH - Wie op zaterdag moet winkelen heeft het druk - dat ervoeren de Niet-Winkelaars die een gezellige middag hadden bij de bakfiets met gratis soep en gratis consumindertips.

Om de Niet-Winkeldag in Den Bosch aan te kondigen zijn we begonnen met het plakken van posters in en rond de stad. Verder hing er een spandoek met de tekst: 'Internationale Niet-Winkeldag, consuminder en koop niets!' aan de weggeefwinkel. Aangezien de weggeefwinkel gevestigd is langs een drukke weg waar altijd veel auto's voor de stoplichten staan te wachten is het spandoek vast door veel mensen gezien.

Zaterdag hebben we in de stad gratis soep en veel flyers uitgedeeld, met handgeschreven consumindertips zoals: 'Houd eens een kledingruil-middag met vrienden/familie!' en 'Bak allemaal een taart en ga taartpunten ruilen!'.

We zijn begonnen met drie vrijwilligers, en na verloop van tijd voegden zich nog meer mensen bij de bakfiets. Het was druk in de stad met winkelende mensen, maar helaas hadden de meeste voorbijgangers teveel haast om een gesprek aan te gaan. Ondanks dat hebben we toch leuke reacties gekregen, zoals van de twee jonge meisjes die het een heel leuk initiatief vonden en ons, toen ze weggingen, nog vertelden dat ze er zeker over na zouden denken vanaf nu.

Er is een fotograaf van het Brabants Dagblad langsgekomen die foto's heeft gemaakt. Al met al, en ondanks de harde wind, hebben we heel wat flyers verspreid en onze boodschap kunnen overbrengen.


Verbazing in de winkelstraten

KOOP NIETS! DEVENTER - De mensen in de winkelstraten keken verbaasd op, toen zes studenten en scholieren op Niet-Winkeldag in de Deventer binnenstad gesprekken met mensen aanknoopten en flyers uitdeelden.

De donderdag ervoor hadden de studenten al flink wat posters verspreid door de stad. De actie werd erg gewaardeerd door het soms verbaasde winkelend publiek. Alle beschikbare folders zijn uitgedeeld aan mensen die het een gaaf initiatief vonden. ,,Daarnaast zijn er ongetwijfeld mensen over na gaan denken naar aanleiding van de vele gesprekken die we hebben gevoerd, maar dat is lastig in te schatten,'' zegt Peter Elfrink die aan de actie meedeed. ,,We ontvingen niet veel negatieve reacties, wel waren er mensen die het 'te druk' hadden of simpelweg geen interesse hadden. De leukste reacties kwamen van mensen die het initiatief perfect bij hun eigen zienswijze vonden aansluiten.'' De dag was tevens aangekondigd op DeventerTV, en Deventer FM.

Volgend jaar zal de groep in Deventer weer van de partij zijn. Dan willen ze er een ludieke actie aan vast knopen, naast het flyeren.


Gratis cadeautjes maken mensen blij!

GOUDA - Twee cadeaudozen wandelden op Niet-Winkeldag door Gouda. Ze deelden bonnen uit voor gratis immateriele geschenken. De mensen waren blij!

Zo'n zeshonderd mensen kregen een cadeaubon op de Kleiweg in Gouda. Naar keuze konden ze met de bon gratis naar de kinderboerderij, gratis een fietstocht maken, gratis wandelen of gratis een goed gesprek voeren.

Studente Dace Hendriksen Sietina van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam had de actie bedacht. Zij ontwierp en printte de cadeaubonnen en maakte de dozen in cadeaupapier met lintjes erop.

Op de dozen stond 'Buy Nothing Day' en een vergrote afbeelding van de bonnen.

De voorbijgangers reageerden zeer positief op de actie. Misschien in totaal tien mensen wilden de bonnen niet hebben. De anderen stonden soms in een rij te wachten om een bon te bemachtigen. ,,Ik hoorde de mensen met elkaar praten'', zegt Dace enthousiast. ,,Gratis naar de kinderboerderij, moeten wij doen! Maar wacht even, die is al gratis! Heh? Ooooh, Buy Nothing Day!'' En de winkeliers? Die wilden ook paar bonnen hebben! Een fotograaf van De Telegraaf kwam een foto maken voor in de krant.

Dace is tevreden over de geslaagde actie. ,,We wilden de dag vrolijker maken voor mensen in Gouda. En dat lukte. De outfit van de cadeaudozen maakte mensen blijer, ze moesten lachen. Ook de 'boze' mensen werden vrolijker.''

Wat achteraf gezien beter had gekund? ,,Meer bonnen!''


Rust-oase om bij te komen van de consumptiestress

HILVERSUM - Ondanks het gure weer was de Niet-Winkeldag in Hilversum een geslaagde dag. De winkelende medemens werd getrakteerd op een mobiele weggeefwinkel, flyeraktie en een rustoase waar ieder kon aankloppen voor een gratis kopje thee. De yoga les was door het slechte weer afgelast.

Georganiseerd door de tijdelijk dakloze weggeefwinkel Hilversum en de plaatselijke kraakbeweging werd er in weer en wind een partytent voorzien van spandoeken en posters uit de grond verheven. Consumenten kregen flyers overhandigd. Verder werden ze uitgenodigd om in een persoonlijk gesprek verder geïnformeerd te worden over wat ze zelf konden doen tegen overconsumptie.

,,We hebben veel leuke reacties gekregen, zowel van winkeliers als winkelaars, en ondanks dat de wind er een paar keer bijna vandoor ging met de spullen een mooie dag,'' zegt Tim Snijders van de weggeefwinkel Hilversum. ,,Tot volgend jaar!''


'Dat wil jij toch óók hebben?!'

ROTTERDAM - De 'koopslaaf' die zaterdag als marionet door de Rotterdamse winkelstraten liep, trok veel bekijks.

Drie verschillende mensen hebben zich als marionet laten leiden door twee steltlopers die 'de economie' en 'de reclame' uitbeeldden. Hij/zij probeerde zich te weren tegen de oproepen als 'koop meer en word gelukkig', 'dat wil jij toch ook hebben', 'ben je niet toe aan wat nieuws'.

De kraam trok veel bekijks met de Loesje-teksten, Koop-niets ballonnen, en enkele ingelijste toepasselijke cartoons. Op het achterdoek hadden de niet-winkelaars een cartoon van twee varkentjes uitvergroot. De een heeft een gleuf in zijn rug, de ander zegt: 'Van geld wordt je/jij niet gelukkig.'

De folderaars hebben vele boeiende gesprekken gevoerd. Aan het eind van de middag waren ze hun 200 kranten en 180 foldertjes allemaal kwijt. De poppenkast ging om praktische redenen niet door. De windvlagen en het draaiorgel in de buurt veroorzaakten te veel hinder.

Leuk was dat er ook enkele studenten van de Willem de Kooningacademie langs kwamen met hun ontwerpen: zwevende witte schijnbaar lege tasjes met de tekst 'buy nothing day' (gevuld met een heliumballon). Iemand anders had een bouwpakket van een bril met verduisterde glazen. Als je die opzet word je niet verleid en koop je dus niets.

Grote verrassing was de Free Hug campagne door een paar middelbaar scholieren aan het andere uiteinde van de Koopgoot.


Alternatieve cadeaubonnen zijn een succes

TILBURG - Alternatieve cadeaubonnen en 'Free hugs' zorgden in Tilburg voor een vrolijke sfeer.

De actievoerders van het eerste uur Marjo en Godelieve, werden dit jaar door een heel team Niet-Winkelaars bijgestaan. Anton, Annemarie, Hans en Floor hebben samen de alternatieve cadeaubonnen en informatiemateriaal uitgedeeld. Ook werden dit jaar 'Free hugs' uitgereikt. Sommige voorbijgangers vonden het wel een beetje raar, maar toch deden heel wat mensen heel enthousiast mee!

De avond tevoren was het in 'De Verdieping' in Tilburg al een drukte van belang. De bezoekers van het eetinitiatief 'Arisjok' kregen daar een heerlijke maaltijd voorgeschoteld en na het eten bracht Godelieve het product 'Niets' aan de man. Iedereen kreeg ook een alternatieve cadeaubon.

Sommige aanwezigen zeiden dat ze eigenlijk door nood geboren (armoede) altijd al consuminderaars zijn, maar toch wisten ze de alternatieve cadeaubonnen zeer te waarderen. ,,Een blanco cadeaubon, waarmee je een keer iets anders cadeau kunt doen. Een cadeau dat weinig of niets kost. Met liefde en aandacht gegeven''.


'Ik winkel niet, ik heb genoeg!'

UTRECHT - Medewerkers van de weggeefwinkel in Hoog Catharijne (HC) gingen op Niet-Winkeldag actief niet-winkelen door een soort huiskamer midden in HC in te richten.

Na ruim drie kwartier vond de bewaking van HC het welletjes en heeft met hulp van de politie op onwettelijke basis ingegrepen op het vreedzame ludieke protest. De actievoerders zijn even daarna terug gegaan met sandwichborden om hun actie in HC voort te zetten.

Ondanks de bemoeienissen van bewaking en politie was de huiskamer actie en de actie daarna een groot succes, gezien de vele positieve reacties van het publiek. De huiskamer zag er sfeervol ingericht uit. Met een kleedje op de grond met een plantje en kussen erop, waar kaartspelletjes werden gespeeld en thee werd gedronken. Ook werden er tevredenheidsballonnen aan voorbijgaand publiek uitgedeeld. De reacties hierop waren overweldigend.

Nadat de actievoerders, na enige discussie en dreigementen van politie om hen te arresteren, door de bewaking en politie waren weggestuurd (met leugens als 'HC is privaatterrein' en 'er geldt een samenscholingsverbod, ook voor demonstranten') gaven ze niet op. Zij kwamen even later met sandwichborden in HC terug met de leuzen als 'ik winkel niet', 'ik heb genoeg' en 'ik heb alles al'. En opnieuw werden tevredenheidsballonnen uitgedeeld. Deze waren weer erg in trek, waardoor ze zo op waren. Zo heeft men het protest alsnog tot aan sluitingstijd kunnen volbrengen.

Overigens is het een idee om bij volgende acties in HC een uitdraai van de APV mee te nemen, omdat zowel bewaking als politie blijkbaar zeer slecht op de hoogte zijn van de APV waar zij zelf naar verwijzen.

Meer foto's van de actie in Utrecht Zie ook de website van de Weggeefwinkel Utrecht


Weggeefkraam, doosjes geluk en cadeaus voor de Vrouwenopvang

UTRECHT - In het centrum van Utrecht, op de Stadhuisbrug, hebben de jongeren van ROOD Utrecht, jong in de SP, op Niet-Winkeldag honderden mensen blij gemaakt met gratis spullen en doosjes geluk.

Het liep storm bij de vrolijke weggeefkraam die de jongeren hadden georganiseerd. Boeken, stereotorens, parfum, kleding, speelgoed, pannen en schilderijen. Er was echt voor ieder wat wils. De SP-jongeren vroegen de kraambezoekers om een vrijwillige bijdrage en hier is geweldig op gereageerd. Op Internationale Niet-Winkeldag hebben de mensen die in Utrecht bij de weggeefkraam stil stonden samen ruim E 270,- gedoneerd. Van dit geld kopen de SP-jongeren cadeaus voor de vrouwen en kinderen in De Vrouwenopvang Utrecht. De jongeren brachten afgelopen Internationale Vrouwendag een bezoek aan de Vrouwenopvang om te praten over de situatie van de vrouwen en over de rol van de politiek. Voorzitter ROOD Utrecht Jamila Yahyaoui: ,,Tijdens ons bezoek bleek dat de vrouwen en het personeel met veel problemen kampten. Vooral papierwerk; regelgeving en bureaucratie, maar ook moeilijkheden op financieel gebied. Er was zelfs niet genoeg geld om de huizen, waar veel vrouwen en kinderen verblijven, compleet in te richten. Wij willen ze graag een handje helpen door speelgoed en meubels voor ze te kopen van de vrijwillige donaties.''

Met deze actie wilden de SP-jongeren aandacht vragen voor de enorme hoeveelheid overconsumptie en materialisme in de Westerse wereld. Yahyaoui: ,,Zeker in de laatste maanden van het jaar wordt dit weer duidelijk zichtbaar: kopen, kopen, kopen. Mensen worden soms gek gemaakt door alle reclame om ons heen. Er is honger en armoede in grote delen van de wereld, in Nederland neemt het verschil tussen rijk en arm toe. Dit is niet nodig en dit kan anders! Maar deze actie laat ook zien dat oude spullen vaak nog veel waard zijn en een tweede leven verdienen. Ik ben blij met de vele, vele positieve reacties van mensen die allemaal het beste met hun medemens voor hebben, zich bewust zijn van hun koopgedrag, iets over hebben voor een ander en meer dan tevreden zijn met mooie en goed tweedehands spullen!''

De SP-jongeren zijn ervan overtuigd dat er iets bereikt wordt met acties zoals deze en vele anderen vandaag, wereldwijd. De jongeren hebben gesprekken gevoerd over consumptiegedrag, ze hebben velen blij gemaakt met mooie spullen, jong en oud is aan het denken gezet, voorbijgangers kregen een goed gevoel bij het zien van de actie en aanstaande dinsdag hopen ze de vrouwen en kinderen in de Vrouwenopvang blij te maken met duurzame en verantwoorde cadeaus. Vorig jaar maakte ROOD Utrecht een groep dakloze jongeren blij met mutsen, handschoenen, dassen en toiletartikelen die ze kochten met het opgehaalde geld van de vrijwillige bijdragen. Volgend jaar zal ROOD Utrecht weer te vinden zijn tijdens Internationale Niet-Winkeldag.

www.rood.utrecht.sp.nl


Winkelen? Ruilen kan ook!

VLISSINGEN - Een groene Sint bezocht op Niet-Winkeldag het MilieuEducatieCentrum aan de Korenbloemlaan 5 in Vlissingen. ,,Winkelen? Ruilen kan ook!'', hield hij de aanweigen voor.

De komst van de groene Sint was tevens de opening van ruilmarkt, die nog tot het eind van 2006 duurt. Mensen ruilden hier hun niet gebruikte spullen ('ooit eens kado gekregen maar wat moet ik ermee'). Ieder die iets inbracht mocht iets wat wél van zijn/haar gading is uitzoeken.


'Er moet veel meer geknuffeld worden!'

Vrolijk en positief waren de reacties van de honderden voorbijgangers die op Niet-Winkeldag in Wageningen per abuis aan het winkelen waren en op de Markt de Niet-Winkel-huiskamer ontdekten.

Onder een grote partytent was een huiskamer ingericht met banken en thee en 'Food not Bombs'. Wie op de fiets was, liet die versieren, anderen snuffelden in de weggeefspullen die waren uitgestald. Grote borden gaven uitleg over Niet-Winkeldag en een ander bord informeerde over Food not Bombs.

Maar het bijzonderste aanbod was toch wel de 'Free hugs' die de vijftien actievoerders weggaven. Sommige voorbijgangers vonden het wel een beetje raar, maar toch deden heel wat mensen heel enthousiast mee met het 'groepsknuffelen'. Ze waren het volkomen met de actievoerders eens dat er meer geknuffeld moet worden.

De Niet-Winkeldagactie in Wageningen was een initiatief van Jongeren Milieu Actief Wageningen, Food not Bombs Wageningen en de Weggeefwinkel Wageningen. Een journalist uit Frankrijk kwam kijken hoe de 'Journée sans Achats' in Nederland werd gevierd en hij keek zijn ogen uit. Niet-Winkelaarster Kim van Groningen had die ochtend om kwart over zeven al een interview gegeven voor de jongerenzender FunX. ,,De actie was in alle opzichten geslaagd'', zegt ze enthousiast. Wat achteraf gezien beter had gekund? ,,Het weer.. Maar het viel op zich best mee! Doei!''

Bekijk het leuke filmpje!

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag