Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Cadeautjes ruilen in Vlissingen

Vlissingen - Onder het motto 'Winkelen? Ruilen kan ook!' wordt in het Milieu-Educatie-Centrum (MEC) aan de Korenbloemlaan in Vlissingen van 25 november t/m 21 december 2006 een ruilmarkt van niet gebruikte (ooit-eens-cadeau gekregen-maar-wat-moet-ik-ermee?) spullen gehouden. Ieder die iets inbrengt mag iets uitzoeken wat wél van zijn of haar gading is.

MICMEC houdt deze ruilmarkt niet voor niets in deze cadeautijd. In onze welvarende maatschappij, waarin 'iedereen alles al heeft' en de winkels uitpuilen van de 'hebbedingen', waarin de reclame je laat geloven dat je vooral gelukkig wordt van meer en meer spullen, is er steeds vaker ook een ander geluid te horen. De Internationale Niet-Winkeldag (altijd op de laatste zaterdag in november) wordt door steeds meer organisaties opgepakt. MICMEC organiseert in het verlengde van deze dag, evenals vorig jaar, een ruilmarkt, met ook aandacht voor alternatieve, niet-materiële geschenken.

De achterliggende gedachte berust op het aan de kaak stellen van ons verspillende consumptiepatroon.
Het maken van al die (overbodige) spullen kost grondstoffen en energie, en al die dingen vergroten onze afvalbergen. Het laatste nieuws liegt er niet om: we (het rijke westen) komt niet toe met één aarde, en met de klimaatbeïnvloeding door de CO2-productie is het ook nog erger als we dachten. Voeg daar nog bij de onrechtvaardige verdeling van de welvaart in de wereld. Redenen genoeg om, juist in deze cadeautijd, eens naar ons koopgedrag te kijken, en wellicht eens na te denken over geschenken die géén grondstoffen en energie kosten. Die juist geven wat geschenken zouden moeten beogen: aandacht en zorg.

MICMEC heeft hiertoe inspirerend materiaal verzameld en o.a. een lijstje alternatieve cadeau-ideeën samengesteld. Voor velen is échte aandacht kostbaarder dan spullen. Denk b.v. aan het aanbieden van samen-uitjes als een wandeling, film of theater, een lekkere gezonde maaltijd koken, of het doen van een klusje. Of geef een kip- of appelboom-adoptiebon. Hiermee geef je niet alleen maandelijks eitjes of appels, maar stimuleer je ook diervriendelijke kippenhouderij en schone fruitteelt. Nog verder gaat het via cadeautjes juist anderen wat geven, b.v. via NOVIB kinderen in ontwikkelingslanden schoolspullen, of iemand daar een geit geven waardoor hij/zij inkomen van de melk gaat ontvangen. Of geef een koe in de wei een boom cadeau via de actie 'Bomen voor koeien'. Kortom, ook alternatief is er voor elk wat wils. Kom inspiratie opdoen op de Ruilmarkt, al dan niet met ruilspullen!

Er is verder prikkelend materiaal om eens stil te staan bij 'échte welvaart'  (wat verstaan we hier onder?) en bij onze mondiale voetafdruk. Verder is er informatie van de dienstenruilclub LETS en over consuminderen en consumanderen (minder dan wel anders consumeren) van o.a. de Stichting Zuinigheid met Stijl.

De markt start op de Internationale Niet-Winkeldag op zaterdag 25 november. Men is t/m 21 december welkom op de dins- en donderdagen  van 10 - 16 uur in het MEC, Korenbloemlaan 5 in Vlissingen, tel. 417039.  Toegang is gratis.

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag