Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Acties op Niet-Winkeldag 27 november 2010

Stuur aankondiingen en opmerkingen naar Kijk ook in de Aktie Agenda

In Den Bosch, Groningen, Spijkenisse, Tilburg, Wageningen en Zeist komen in elk geval acties op zaterdag 27 november, de Internationale Niet-Winkeldag. In die plaatsen is winkelen alvast niet nodig. Er zijn volop alternatieven, van poppenkast tot wandelen, van Twister tot free-huggen. En... nietwinkelen kan nu ook online!


Den Bosch 2010

Geertje Den Bosch meldt: ,,Den Bosch doet mee. Samen met Loesje In Brabant zullen we heel wat posters verspreiden!

Contact:


Groningen 2010

Niet-Winkelaars in Groningen gaan free hugs uitdelen. Dus laat vooral je boodschappentas thuis, want zonder zware spullen knuffelt het veel makkelijker!

Op 26 november om 20:00 kun je, als je daar zin in hebt, bij mij thuis free hugs bordjes maken en met z'n allen de korte film 'The Story of Stuff' kijken. Ik zorg voor wat snacks :) Stuur me een pm als je wil komen. We maken meer dan genoeg bordjes, dus geen probleem als je niet kunt komen.

Op 27 november kan iedereen die wil meedoen om 13:00 naar de voorkant van het Groninger Museum komen. We gaan maximaal een uur Free Hugs uitdelen. Ik wil ook graag een grote wishlist maken waar voorbijgangers alles op kunnen schrijven wat ze zouden willen hebben dat niet te koop is. Bij slecht weer laat ik van te voren weten of het doorgaat. Meld je aan! Het is gratis!

Een link ter inspiratie: www.freehugscampaign.org

Contact:


Spijkenisse 2010

Aan de dag tegen het Consumentisme wordt ook in Spijkenisse aandacht gegeven. De lokale SP afdeling zal op die dag in het Centrum van Spijkenisse een ruilbeurs organiseren van goederen die u en wij niet nodig hebben. Ofwel een kadootjes-omruilkraam. Heeft u kleine artikelen die u toch niet gebruikt worden en wilt u die ruilen tegen een artikel dat u wel wilt hebben? Doe mee en kom met uw kado naar de SP kraam aan het Uitplein in het Centrum van Spijkenisse! ... Meer over de actie in Spijkenisse

Tilburg 2010

Al meer dan 10 keer organiseert Godelieve Engbersen in Tilburg de niet winkeldag. Dit jaar is dat op zaterdag 27 november. Zij wil zo aandacht vragen voor consuminderen. Het is niet de bedoeling om het sinterklaasgevoel te verstoren, maar wel dat men zich meer bewust wordt van koopgedrag. Met minder kan het óók gezellig zijn, en met minder spullen is er zelfs méér aandacht voor samenzijn en kwaliteitstijd. En dát willen eigenlijk best heel veel mensen. Dit jaar is er een lokatie in de Noordstraat, en worden er weer spulletjes weggegeven en natuurlijk zijn er ook de FREE HUGS!

Hou de aankondiging in de gaten!

Contact: of 013-5443204 (Godelieve Engbersen)


Wageningen 2010

Zoals elk jaar viert HappyJMA Wageningen ook nu Buy Nothing Day (Niet Winkel Dag) door positieve alternatieven aan te bieden voor het winkelen, in plaats van negatief over winkelen te zijn.

Ik zal een overzicht geven van wat we allemaal van plan zijn.

Dit jaar hebben we weer gekozen voor het opzetten van een huiskamer op de markt. Iedereen is van harte welkom om thee te komen drinken, te komen kletsen en het samen gezellig te hebben. Verder kunnen mensen bij ons spelletjes spelen, zoals Twister, wordt er ge-Free-Hugged, is er iemand die wel wil jongleren, waarschijnlijk kunnen we ook wat muziek regelen, er komt een poppenkastshow en iemand wil wel verhalen vertellen als er publiek voor is. Bovendien zijn we nog in overleg of we een wandeling in de Uiterwaarden kunnen regelen, dus wandelen in de natuur in plaats van in de winkelstraat, en willen we 's avonds een film vertonen die gerelateerd is aan Buy Nothing Day/consumeren. Daarna is eventueel nog de mogelijkheid over dit onderwerp met elkaar te praten.

Ik moet wel zeggen dat, in geval van extreem slecht weer, we de activiteiten op de markt zullen afzeggen... Dit komt door onze ervaringen van vorig jaar, toen was het echt heel slecht weer, met storm, regen, hagel en erge kou, en daardoor raakten we zelf helemaal verkleumd, de partytent die de huiskamer vormt was bijna weggewaait en we kregen ook niet veel mensen langs. (Lees het verslag van vorig jaar)

Groetjes,
Sandra

HappyJMA Wageningen
www.happyjmawageningen.nl


Zeist 2010

Jawel ook in Zeist doen ze weer mee! Hier worden consumenten opgeroepen om onder het motto 'Er is genoeg voor iedereen', gratis te komen winkelen bij de weggeefwinkelkraam op Belcour. Daar kunnen consumenten van 11.00 tot 16.00 bij de SP-weggeefkraam gratis winkelen.

Honderden tweedehands artikelen mogen voor niets met een nieuwe eigenaar mee naar huis. Neem gerust mee wat je nodig hebt maar niet meer dan dat, dat gebeurt in de huidige graai-economie namelijk al veel te veel.

Met deze weggeefkraam hopen ze duurzaam consumeren en hergebruik op een positieve manier onder de aandacht te brengen. De SP benadrukt dat duurzaam consumeren niet een zaak is van de SP maar van iedereen en hoopt dan ook dat enkele initiatieven als de de weggeefwinkel in Zeist ook na Niet-Winkeldag zich mogen verheugen op een brede belangstelling.

Uiteraard zijn ook niet-SP leden welkom om in de kraam te staan. Wil je komen helpen stuur dan een mailtje. Ze zoeken nog mensen die willen helpen om voor- en achteraf spullen naar de kraam te vervoeren.

Contact:Overzicht 2009

Den Haag 2009

Zondag 29 november een gesprek over de Niet-Winkeldag met politica en actievoerder Margje Vlasveld tijdens het cultureel café 'kamera kultura' in het Nutshuis. Margje Vlasveld is initiatiefnemer van de IDeeWinkel, een kenniscentrum voor duurzame ontwikkeling en burgerinitiatieven.
14:00 - 16:30, Het Nutshuis, Riviervismarkt 5 in Den Haag. Tussen boksen en gedanste naaktheid.
Zie het programma!


Bussum 2009

In het kader vaqn de Niet-Winkeldag zal op vrijdag 27 november van 17:00 uur tot ongeveer 21:00 een weggeefkraam staan op het Julianaplein in Bussum (bij de HEMA). Koop niets!


Tilburg 2009

Meer 'Zijn', dan 'Hebben'.....
"Gaan voor elkaar, meer oog voor kwaliteit".
Dit jaar zullen Marjo en Godelieve samen met Transition Town Tilburg, naast de alternatieve verlanglijstjes ook veel spullen weggeven. Ook het tijdschrift Genoeg wordt weggegeven, zolang de voorraad strekt.

Kom langs! Locatie Heikese Kerk, tussen 15:00 en 16:00
Wat denkt u? Gaan de ludieke oogkleppen het modebeeld in 2010 bepalen??

Meer weten?
Kom je de Niet-Winkeldag met ons meevieren? 

Transition Town Tilburg i.o.
Godelieve Engbersen
013-5443204 (voicemail)
e-mail:
zie ook:tilburg.transitiontowns.nl
 
Utrecht 2009

Clowns van het Clownlijk Loslopend Nederlands Leger (CloLoNeL) gaan aankomende zaterdag, 28 november, diverse gratis behoeften uitdelen. Het gaat om behoeften als aandacht, geluk, liefde, schone lucht, een mooi moment en noem maar op. De clowns zijn van mening dat door de koopverslaving, mensen chronisch te kort zijn gekomen aan deze producten, die volop te krijgen zijn en nog gratis zijn ook. Aanstaande zaterdag zal internationaal aandacht gevraagd worden voor deze koopverslaving. CloLoNeL zal in de middag haar steentjebijdragen op diverse lokaties in de binnenstad van Utrecht.

CloLoNeL maakt zich ernstig zorgen om de mens binnen de rijke Westerse cultuur. ,,Het is opvallend hoeveel mensen ongelukkig en verdrietig zijn'', aldusclown Castagne. ,,Dit lijkt alleen maar erger te worden. Hoe meer geld wordt uitgegeven aan producten die de mens eigenlijk helemaalniet nodig heeft, hoe ongelukkiger men wordt'', vervolgt zij. ClownLaaf vult haar aan: ,,We hopen zaterdag enkele mensen net ietsgelukkiger te maken met het uitdelen van onze cadeaus en waardebonnenvoor gratis behoeften.''

Contact via mail:Wageningen 2009

HappyJMA Wageningen is een positieve milieugroep die elk jaar een activiteit organiseert op Buy Nothing Day.
De organisatie zet al enkele jaren op de markt in Wageningen een woonkamer op tijdens Buy nothing Day, waar mensen kunnen komen zitten, thee drinken en het gezellig hebben met elkaar. Op deze manier laat de organisatie zien dat niet alles in het leven draait om consumeren, en laat ze alternatieven zien (gezelligheid, bijvoorbeeld). Deze opzet blijkt al enkele jaren succesvol (zo blijkt uit commentaar en de aandacht van de media), en ook dit jaar zal HappyJMA weer van dit concept uitgaan. Dit jaar heeft de organisatie daarnaast ook een kleine Food not Bombs actie, waarbij mensen gratis warme soep en brood aangeboden krijgen van voedsel dat winkels zouden weggooien. Bovendien kunnen er leuke spelletjes worden gespeeld, deelt HappyJMA gratis knuffels (Free Hugs) uit, probeert ze een weggeef/ruilwinkel te organiseren en mogelijk zijn er muzikant(en) en jongleerders, die ook workshops kunnen geven.

HappyJMA Wageningen

website: www.happyjmawageningen.nl


 

Vlissingen/Zoutelande 2009


21, 23, 24 en 28 november (Internationale Niet-Winkeldag)

 

Evenals afgelopen jaren biedt MICMEC weer de mogelijkheid (zo goed als) nieuwe niet gewenste spullen in te ruilen voor wél bruikbare. Te denken valt aan goed-bedoelde-maar-wat-moet-ik-ermee cadeautjes of miskopen. MICMEC stelt hiermee ons wat doorgeslagen koopgedrag aan de orde, inspireert tot doordachtere aankopen en maakt vele mensen blij: degenen die met een gerust hart van goeie spullen af komen én degenen die juist dat heel goed kunnen gebruiken.Met tevens klimaatvriendelijke cadeautips voor de decembermaand.

 

Datum, tijd: Za. 21, ma. 23, di, 24 november 10.00 – 16.00 uur

Locatie: MilieuEducatieCentrum, Korenbloemlaan 5, Vlissingen

Datum, tijd : Za. 28 november, 10.00 – 16.00 uur     

Locatie: Wereldmarkt, Zaal Middendorp, Smidstraat 16, Zoutelande

 

Toegang beide locaties gratis

Informatie: MICMEC Walcheren, tel. 0118-417039, www.micmec.nlZeist 2009

In Zeist worden consumenten opgeroepen om onder het motto er is genoeg voor iedereen, gratis te komen winkelen. En wel bij de weggeefwinkelkraam op Belcour. De Niet-Winkeldagcampagne is een vrolijke campagne, maar de ondertoon is ernstig. De overconsumptie in het rijke deel van de wereld gaat ten koste van het milieu en een eerlijke verdeling op wereldschaal.

Vorig jaar was deze niet-winkel-dag, mede dankzij de door de in voedsel-bank-voedselpakketten gestopte uitnodiging, een groot succes. Dit jaar staan er twee kramen. De initiatiefnemers staan er echter niet alleen! Leden van de weggeefwinkel-hyves (weggeefwinkelzeist.hyves.nl) hebben  aangegeven graag te willen komen helpen.  Voor wie spullen beschikbaar wil stellen geldt: ,,Wij vinden het belangrijk dat de stand kwaliteit uitstraalt, daarom nemen wij geen defecte, incomplete of vuile spullen mee''.Overzicht 2008

Amersfoort Breda Coevorden Maastricht Utrecht Zwolle

Amersfoort 2008

Vanuit Amersfoort komt het bericht: ,,Zaterdag 29 november staat de SP op de Varkensmarkt in Amersfoort (van 12 tot 15 uur) met de kraam. We gaan dan, om aandacht te schenken aan de consumptiemaatschappij waarin wij leven, een Weggeefmarkt organiseren. De zaterdag voor Sinterklaas is hier een prima moment voor.
Je voelt hem al: wil iedereen in de garage/op zolder op zoek gaan naar artikelen die je zelf niet meer gebruikt en geschikt zijn voor de Weggeefmarkt?
De spullen kunnen worden ingeleverd bij de fractiekamer van de SP op het gemeentehuis van Amersfoort op vrijdag 28 november Steeds tussen 20 en 21 uur.
Uiteraard kan het op zaterdag de 29ste november ook bij de kraam worden afgegeven. Rood Amersfoort zamelt op niet-winkeldag SPeelgoed in voor de speelgoedbank. Om het speelgoed op de juiste plek te krijgen, werkt de Speelgoedbank net als de Kledingbank met doorverwijzers. Dit zijn met name de hulpverleners zoals artsen, wijkverpleging, geestelijke verzorgers, sociale dienst, voedselbank, schuldsanering, maar ook scholen. Op hun verwijzing zal de Speelgoedbank speelgoed verstrekken. Zo hebben we bijvoorbeeld al heel veel knuffels, maar zouden wij ook graag lego, playmobile, knex, duplo, puzzels, leesboeken en gezelschapsspellen in ons assortiment willen opnemen. Kijk dus wat u nog op zolder hebt liggen en breng het zaterdag a.s. naar de stand van de weggeefwinkel.''

Mocht je vragen hebben neem dan even contact op met Marc Smits, T 06 34768980, E

Breda 2008

Niet op Niet-Winkeldag, maar twee weken daarna, organiseert het comité Overdaad Schaadt een manifestatie tegen de negatieve gevolgen van overdadige consumptie. Ze gaan op zaterdag 13 december (precies tussen Sinterklaas en kerst) deze manifestatie houden in de binnenstad van Breda. Er zullen verschillende sprekers zijn en bandjes optreden.

Coevorden 2008

Tristan meldt: ,,De wens is aanwezig om met Niet-Winkeldag iets te ondernemen. Hetzij kleinschaliger dan onze geslaagde actie vorig jaar. We zullen cakevormpjes inslaan, een flinke hoeveelheid beslag maken en de oven overuren laten draaien. Uiteraard zijn we zelf ook reuze benieuwd of dat goed gaat komen. ;-)

Contact: De Coevoet, Bentheimerstraat 54, 7741JL Coevorden
E-mail: info (at) coevoet.nl Web: www.coevoet.nl

Maastricht 2008

Op Niet-Winkeldag opent in de culturele vrijplaats Landbouwbelang de Maastrichtse Weggeefweinkel. Geopend van 14.00h-18.00 uur.
Landbouwbelang, Biesenwal 3, 6211 ad maastricht.
www.landbouwbelang.com
 

Utrecht 2008

Tijdens de internationale Niet-Winkeldag zal een kleine delegatie van Clolonel in het diepste geheim gratis producten aanprijzen. Dit alles zal gebeuren in het grote overdekte winkelwalhalla van Utrecht, Hoog Catharijne. Omdat een vorige keer enkele clowns van Clolonel door de politie werden gegijzeld tijdens het uitdelen van gratis goederen, zal nu alles in het geheim plaats vinden. Er zullen geen gratis goederen worden uitgedeeld, maar er zal, middels verborgen reclame borden, gewezen worden op gratis producten die voldoen aan het opvullen van behoeftes van consumenten. Voor meer informatie zou eventueel misschien contact kunnen worden opgenomen met: Mogelijk dat er dan meer informatie over de geheime missie van de Nederlandse Clownleger prijs gegeven gaat worden (maar natuurlijk is niets zeker!...)

Bonuskaarten
Jongeren Milieu Actief is wil in Utrecht NWD-bonuskaarten gaan uitdelen (naar het voorbeeld van Lisette Grove) en tips voor immaterieel plezier en immateriële sinterklaascadeaus geven.
contact:

Weggeefwinkel en meubels pimpen op Stadhuisbrug
Vrijwilligers van de Weggeefwinkel kaarten de overconsumptie van de 'Westerse' maatschappij aan door middel van een mobiele Weggeefwinkel. Vanaf 14:00 uur richten ze een gezellig plekje in op de Stadhuisbrug, waar mensen kunnen komen 'niet winkelen': een gratis kopje koffie of thee drinken, een spelletje spelen en deelnemen aan een workshop 'Pimp je meubilair': leren van je oude meubilair weer iets leuks te maken. Voor de verstokte 'shoppers' is er een Weggeefkraam met gratis spulletjes.
Rob, een van de medewerkers van de Weggeefwinkel: ,,We willen laten zien dat je ook leuke dingen kunt doen zonder te consumeren. Met de productie van de meeste goederen gaat namelijk veel leed gepaard: dieren sterven voor producten van bijvoorbeeld leer en bont, vieze fabrieken vervuilen het milieu en veel spullen kunnen alleen zo goedkoop geproduceerd worden door kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden''. Contact Web: www.weggeefwinkelutrecht.nl
 

Zwolle 2008

De Zwolse autonomen melden: ,,In Zwolle willen wij op deze dag ook een duidelijk signaal afgeven. Dit door middel van gratis soep (food not bombs), gratis choco soja melk uit te delen en een mobiele weggeefwinkel ter plaatse. Wij willen de consumenten in de straten van Zwolle onze oproep duidelijk laten maken en informatie geven over wat voor een gevolg deze overconsumptie heeft voor de rest van de wereld.
Kom ook mee het winkelend publiek in de winkel straten van Zwolle informeren.''

Plaats: Broerenkerk, tijd: 14:00
Contact:


Overzicht van 2007

Dordrecht  Leiden Meppel Nijmegen Rotterdam

Dordrecht 2007

Nadia Bekkers schrijft: ,,Hier in Dordrecht gaan we een onthaastpunt maken in de stad met gratis thee en koffie, Food Not Bombs, info, gratis ballonnen voor kinderen die uitgedeeld worden door een clown en we hebben nog meer ideeën


Leiden 2007

Er worden onder andere gratis kado adviezen gegeven in de IdeeWinkel te Leiden.
Kom daarvoor zaterdag 24 november tussen 14.00 u. en 17.00 u. naar de Aalmarkt 4.
Zie ook de site: www.ideewinkel.nl


Meppel 2007

Kiki Baaijens meldt: ,,We willen wat organiseren in Meppel. Het gaat om het volgende: winkelend publiek wordt aangesproken met de vraag 'Heeft u al Genoeg gekocht?' Bij antwoord 'Nee' overhandigen we een Genoeg met de vraag 'Mag ik u dan Genoeg geven?'. Bij antwoord 'Ja' vragen we of ze misschien ook nog gratis Genoeg willen. Mogelijk doet de Natuurwinkel in Meppel ook nog mee met een ludieke actie.

Contact: Kiki Baaijens E-mail:Nijmegen 2007

Van vrijdag 23 t/m zondag 25 november wordt in Nijmegen het 2Dh5 festival gehouden, een samenscholing van activisten en wereldversleutelaars. Er zijn dan tal van workshops. Een van de workshops staat zaterdag 24 november in het teken van Niet-Winkeldag. De workshop/actie start om 12.30 uur in ruimte 2 op het adres Burghardt v.d. Berghstraat 112. Meer informatie over het festival is te lezen op: www.2dh5.nl

Rebelact verzorgt een workshop die al gauw verandert in 'n interventie in de publieke ruimte. En jij kunt mee doen!
Om die dag in de voorste linies van deze Geheime Missie te kunnen strijden, is het nodig om je meest rafelige, verscheurde, gore kleding mee te nemen. Een donkere pruik of 'n heel oude hoed is ook welkom. De kleding moet nog verder kapot en 'n stuk smeriger kunnen worden! Voor 'special effects' is lichte kleding (kan ook 'n wit hemd zijn dat je over je jas aandoet) het beste.
Wat we precies gaan doen? Je gaat het meemaken!
Wees er op tijd bij: 12.30 uur. Omdat deze workshop/actie ongeveer 'n half uur uitloopt in de lunchpauze (14.00 - 15.00 uur), is er gelegenheid om bij aanvang in de ruimte wat te eten.

Artikel 387-B, lid 13-A uit de oprichtingsakte van Rebelact (the Amsterdam Clown Army): "In a mixed landscape of activism, art, humour and media are developing new action forms, the ultimate clownspirational challenge for Rebelact".
Meer informatie over Rebelact: www.rebelact.nl


Rotterdam 2007

In Rotterdam zijn op Niet-Winkeldag 'handjes op de knip' te verkrijgen, die het winkelend publiek weerhouden van overbodige aankopen. Spijt van uw aankoop? Milieudefensie lanceert speciaal hiervoor het concept 'inleverpunt voor overbodige aankopen' in Rotterdam. Deze actie maakt het winkelend publiek bewust van de overconsumptie.
In een kraam zijn tips en informatie verkrijgbaar, om te ontsnappen aan de overconsumptie en de invloed van reclame op ons gevoel van welzijn. Voor kinderen zijn er ballonnen. Ook is in het centrum van Rotterdam de Blijbrigade Rotterdam feestelijk verpakt aanwezig. Zij geven cadeaubonnen weg voor dat wat niet te koop is.
Zaterdag 24 november, uiteinde beurstraverse, tegenover de V&D, van 12.30 tot 15.30.

Contact: Willemien Troelstra. Daarna: 010-4673970 (privé) of 010-2382824 (werk). E-mail:

Zie de website van Milieudefensie Rotterdam, met verslagen van eerdere Niet-Winkeldagacties


Aanvullingen? Wijzigingen? Opmerkingen? Meld het via

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag