[dDH] [Menu]  Consuminderkrant 2000

Immateriële geschenken

In Arnhem deelden de Niet-Winkelaars cadeaubonnen uit voor een immaterieel geschenk naar keuze. De cadeaubonnen vermeldden onder andere een vogelfluitconcert, een boswandeling en een massage. En in Heerlen kregen voorbijgangers 'doosjes met tevredenheid' mee. In Houten zat die tevredenheid in een flesje en daarnaast waren er doosjes geluk. De doosjes en flesjes gingen grif van de hand, vertelt Betsy Geytenbeek van de Interkerkelijke Milieugroep Houten. En de vrees dat mensen - na de autovrije zondag - zouden zeggen 'mag je nu ook al niet meer winkelen' kwam niet uit. De reacties waren positief, was de ervaring in Houten.
In Rotterdam stond een kraam met consumindercadeautjes: cadeaubonnen voor immateriële cadeaus en zelfgemaakte dingen zoals kaarten en enveloppen, een houten muisje en slingers.
Onder het motto 'Consuminder, bijt eens op een houtje' deelden twee jongeren in het centrum van Weert stokjes uit, met daaraan een pamfletje bevestigd met uitleg over de Niet-Winkeldag.

Uitverkoop in de Stierenstal

Publicist Hans Ferree vierde Niet-Winkeldag 1999 op zijn eigen wijze. In zijn 'Art & Velvet Gallery De Stierenstal' had hij al zijn overtollige spullen uitgestald. Bezoekers mochten zelf de prijs bepalen en ook nog het goede doel uitkiezen waar de opbrengst naartoe moest.
Hans Ferree reageerde na afloop 'moe maar voldaan', dat het een groot succes was. Alleen hangen er nog steeds veel te veel schilderijen in De Stierenstal, dus het initiatief kan nog eens herhaald worden.


Oud cadeau zo goed als nieuw!

,,Het gaat niet om het cadeautje, het gaat om het gebaar''. Het is een bekend gezegde! Maar als het dan vooral om het gebaar gaat, waarom moet er dat steeds iets nieuws worden gekocht om dat gebaar te kunnen maken?

Veel mensen zijn aan de vooravond van Sinterklaas of een verjaardag wanhopig op zoek naar een cadeautje voor 'iemand die alles al heeft'. Veel van die cadeautjes belanden al snel in een kast of la of op zolder. Daar liggen ze te wachten tot ze - meestal bij een verhuizing - op de afvalberg belanden. En dat is zonde, want die cadeautjes zijn heel geschikt om nog een tweede keer te gebruiken. Om met datzelfde cadeautje nog eens dat gebaar te maken - want daar ging het toch om!
Op tal van plaatsen staan op Niet-Winkeldag ruilkramen, waar mensen eens-gekregen-maar-nooit-gebruikte cadeautjes kunnen ruilen tegen andere dingen die als cadeau kunnen dienen. Een oud cadeau zo goed als nieuw!
In Delft was de afgelopen jaren zo'n kraam, die steeds meer aanloop krijgt. Alleen moet de voorpubliciteit een volgende keer beter, zeggen de organisatoren, want veel voorbijgangers hadden tot hun spijt geen ruilcadeutjes bij zich.

Andere mensen

In Geldrop bezochten in 1999 zo'n 120 mensen de cadeau-ruilkraam in het centrum. Daar werd van alles ingeleverd, zoals vazen, lampen, kopjes, spelletjes. Veel spullen vonden een nieuwe eigenaar, maar aan het eind van de middag besloten de organisatoren om ook maar spullen gratis weg te geven. ,,Je bereikt weer andere mensen dan wanneer je met een kraam van de milieugroep staat, en dat is leuk. Veel nieuwe gezichten'', vertelde Nellie Middendorp uit Geldrop na afloop.
In Heerlen vond vorig jaar een opzienbarende ruil plaats: een Engelse heer leverde een prachtige, ouderwetse fotocamera in en koos in ruil daarvoor een simpel kwarts-klokje. Hij was er blij mee. Een ander ging snel even naar huis om overtollige cadeautjes op te halen.
De cadeau-ruilkraam op het Uitplein in Spijkenisse was een groot succes. De Milieugroep had de kringloopwinkel om cadeautjes gevraagd en de kringloopwinkeliers hadden die keurig ingepakt. De vijf mensen achter de ruilkraam wisten niet wat er in zat en de ruilers mochten ook niet stiekem kijken. Er waren veel actieve ruilers, waaronder een paar meisjes van een jaar of twaalf, die heel slim snoep gingen kopen en dit in de winkel lieten inpakken als cadeautje, om dit te kunnen ruilen voor iets waardevollers. ,,We hebben veel gelachen'', zegt Jaap Bouman na afloop. De mensen begrepen de bedoeling van de Niet-Winkeldag goed. Passerende winkeliers groetten vriendelijk.

menu | top | dDH