[dDH] [Menu]  Consuminderkrant 2000

The Bet

The Bet is een initiatief van jongeren in Nederland die een weddenschap zijn aangegaan met de regering over CO2 besparing. The Bet is een doe-actie. Niet praten maar doen, right here right now. Jongeren wedden dat zij in een half jaar de 8 procent reductie die volgens de internationale verdragen noodzakelijk is, kunnen realiseren. Als we winnen, vragen we een feest voor alle deelnemers en een milieupand voor jongeren en jongerenorganisaties. Verliezen we, dan rijden we een week lang de regering rond in fietsriksja's. Neem voor meer informatie over The Bet contact op met:

The Bet,
Postbus 19199,
1000 GD Amsterdam.
Tel. 020-5507354.
Fax 020-5507437.
E-mail .
Internet www.thebet.nl.


Wat kun jij doen?

  • Wed met je ouders dat de energierekening omlaag kan, met als inzet een zakgeldverhoging die uit de besparing gefinancierd kan worden
  • Ga in gesprek met de directie van je school of universiteit over spaarlampen en kringlooppapier
  • Draai stiekem de helft van alle dubbele TL-buizen los
  • Installeer op alle computers van je school de slaapstand
  • Draag uit wat je doet: de schoolkrant, de plaatselijke kranten en landelijke bladen, radio, TV. Vertel wat je doet en meld het bij The Bet.


The Bet helpt!

Er is al veel gezegd over het milieu, er zijn rampscenario's langsgekomen die vertelden dat 2000 niet gehaald zou worden en er zijn een boel lege begrippen zoals 'duurzaamheid' uitgevonden.

Sander Turnhout
(The Bet)

Ik heb in mijn boekenkast een meter papier staan over hoe het milieu weer schoon kan worden en een aantal willekeurige grepen leert mij dat veel mensen veel weten, maar dat de kennis niet op de praktijk lijkt. Er zijn verstandige en minder verstandige conclusies getrokken. Ik trek geen conclusies maar zie alleen dat er weinig gebeurd is.
Het doemdenken uit de jaren tachtig heeft een impasse veroorzaakt: sommigen hebben zich laten ontmoedigen, anderen zagen hun kans schoon de milieubeweging belachelijk te maken en zelf van hun verantwoordelijkheden af te zien. Nu moeten we uit die impasse raken. Ook al zijn er net iets teveel postcodeloterij-tv-acties geweest die een stuk tropisch regenwoud hebben gered om vervolgens de winnaar een vliegvakantie naar Brazilië cadeau te doen; dat mag nog geen argument zijn om zelf in verspillende stijl door te leven. Ook de vraag 'wat maakt het nou uit wat ik doe?' is niet langer legitiem. Het maakt wel degelijk uit: voor een gloeiende plaat heb je verbazingwekkend weinig druppels nodig om hem af te koelen.

Doe iets anders

Mensen zijn per definitie vervuilende wezens en daarmee worden milieu-activisten nogal eens in een hoekje gezet. Iedereen die vegetariër is, zal dit herkennen aan de 'jamaar jij slaat toch ook wel eens een mug dood-redenatie.' En inderdaad, het is het meest vriendelijk voor het milieu om in je graf te stappen want de lucht die je uitademt, bestaat uit CO2. Je kunt je daarin vastbijten, je kunt het allemaal oneerlijk vinden, je kunt depressief worden, je kunt gaan vergaderen, je kunt laconiek reageren. Maar in plaats van met je kop tegen de muur lopen, kun je eromheen lopen. Iets anders doen.
Deze Consuminderkrant staat vol met projecten en creatieve ideeën van mensen die allemaal streven naar een samenleving die zuiniger is op haar natuur en milieu. Allemaal acties van mensen die energie over hebben om energie te besparen. Die zonder te kunnen voorspellen of het broeikaseffect een overstroming of een droogte zal brengen, nu vast iets gaan doen. Omdat het helpt, en omdat het onverstandig is om af te wachten om te kijken of het kalf wel echt zal verdrinken.

Praten helpt niet

Dat is ook wat The Bet wil. Het licht achter je uit doen helpt echt, de verwarming op tijd uitzetten helpt zelfs erg veel. The Bet gaat dat zichtbaar maken, want om die kleine besparingen gaat het allemaal: hiermee zal The Bet, via een netwerk van jongeren, in een half jaar 8 procent CO2-uitstoot besparen. Hoewel de EU-landen zich ook zo'n forse reductie ten doel hadden gesteld, hebben ze er niets van terechtgebracht. De klimaatconferentie in Den Haag in november 2000 concludeert dat nog en keer, voor de zesde keer. Natuurlijk is de klimaatproblematiek een ingewikkelde zaak, maar je hoeft geen kenner te zijn om in te zien dat het met praten in Rio, babbelen in Kyoto en leuteren in Den Haag niet opschiet...
The Bet gaat wel iets doen en laat zien dat CO2 besparen mogelijk en makkelijk is. Niet vertellen dat je niet warm mag douchen, The Bet is actief en pijnloos. Dubbel glas doet geen pijn, kringlooppapier vlekt niet, het licht kan ook echt uit, de tv hoeft 's nachts niet op stand-by... Het is zo ongelooflijk simpel dat je nauwelijks begrijpt waarom er de laatste jaren zo weinig vooruitgang is geboekt.

Jongeren kunnen het

Alsjeblieft niet nog een conferentie, niet nog meer praten, geen plannen en geen vuistdikke nota's: we weten het zo onderhand wel. The Bet betekent actie, is mediageniek, positief, kretologisch, ludiek en serieus. Door alle besparingen te verzamelen kan The Bet aan de overheid en aan captains of industry laten zien dat CO2-reductie noodzakelijk, mogelijk en zelfs makkelijk is. Als een paar jongeren het kunnen...

menu | top | dDH